Over Mesologie

Wat is Mesologie

Mesologie is een vorm van geneeskunde waarin reguliere kennis wordt geïntegreerd met kennis uit de alternatieve (complementaire) geneeswijzen zoals Ayurveda en Traditioneel Chinese Geneeskunde. Mesologie richt zich op de individuele benadering van de patiënt en op de zelfregulerende en zelfgenezende kracht van het lichaam. Mesologie streeft naar balans. Naar een evenwicht tussen de functies van het lichaam in zijn reactie op zijn omgeving.

Dag en nacht staat het lichaam bloot aan invloeden (stressoren). Deze invloeden kunnen van buiten komen (bacteriën, verwondingen door een ongeluk, verkeerde voeding, etc.) maar ook van binnenuit kunnen lichamelijke processen verstoord worden. Door bijvoorbeeld een tekort aan hormonen of door een psychische blokkade. Door deze invloeden van buitenaf en van binnenuit, kunnen lichamelijke functies worden belemmerd, waardoor een klacht kan ontstaan. Omdat elk lichaam uniek is reageert elk lichaam anders op stressoren.

De reactie op deze stressoren vindt plaats in het mesoderm (het bindweefsel). Zo’n 60 procent van het lichaam bestaat uit bindweefsel, een communicatienetwerk, gericht op handhaving van het inwendige evenwicht (homeostase) en de aanpassing van het organisme. In de mesologie wordt de oorzaak van een klacht of ziekte gezocht in de reactie van het lichaam op omgevingsstressoren.